SanaL ForuM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SanaL ForuM

Sanal Forum Gencliğin Forumu
 
AnasayfaPortalliGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 G Smart i120

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
__Legend__
Admin
Admin
__Legend__


Erkek
Mesaj Sayısı : 150
Yaş : 31
Nerden : Ordu
Hobi : İnTerNeT
Kayıt tarihi : 16/12/07

Özellikleriniz!
Takımınız:

G Smart i120 Empty
MesajKonu: G Smart i120   G Smart i120 Icon_minitimePaz Şub. 17, 2008 6:26 pm

Gigabyte i120

windows mobile 5.0 işletim sistemi, radyo, televizyon, ofis uygulamaları, MSN, WLAN, 2.1 megapiksel kamerası ile Gigabyte i120 farklı bir mobil iletişim makinesi

[ Mobimag Haber Merkezi - 11.04.2007 ]

</B>Mobil TV geleceğin en önemli mobil teknolojileri ve servisleri arasında olacağı artık kuşku götürmez bir gerçek. Tabii her ne kadar eskiye göre devasa sayılabilecek büyüklüğe ulaşmış olsalar da kullanıcıların bu küçük ekranlarda televizyon izlemeye ne kadar gönüllü olacakları da önemli bir soru işareti. İşte bu sorunun cevabını Mobimag ekibi olarak bu ay aldığımızı düşünüyoruz. Bundan birkaç ay önce ilk elden görme fırsatı bulduğumuz Gigabyte GSmart i120 Test Merkezi’mize konuk oldu. Her ne kadar bir taşınabilir TV işlevi görse de, GSmart i120, mobil TV’nin geleceği hakkında önemli ipuçları veren belki teknolojinin bu kadar çetrefilli yollara girmemesini ispatlayabilecek bir cihaz olarak karşımızda. Çünkü pekala küçük bir antenle de cepten televizyon izlemek mümkün olabiliyor. Cihazın detaylarına bir ön bakış yaparsak...
G Smart i120 EE8_ASIL-dikCep telefonu özellikli PDA’lar her geçen gün özelliklerini ve performanslarını artırmalarına karşın; GSmart i120 harici anteni ile cep televizyonuna dönüşebilen oldukça farklı bir cihaz. Windows Mobile 5.0 işletim sistemine 416 Mhz Intel işlemci, 256MB ROM, 64MB RAM’a sahip. 2.4 inç TFT 240 x 320 piksel çözünürlükte 262 bin renkli ekranı bulunan GSmart i120’nin, WLAN ve Bluetooth, Windows Mobile Direct Push teknolojilerini desteklemesi diğer artıları. Hemen hemen normal bir cep telefonu boyutlarında olan GSmart i120, 130 gram ağırlığında.
KULLANIM
GSmart i120’yi açar açmaz ekranın sol üst köşesinde ‘start’ imgesi yer alıyor. Bu imgenin ilk altısı ‘bugün, takvim, rehber, file explorer, internet explorer, mesajlar, Windows Media Player’ gibi uygulamalara ayrılırken, ortadaki beşlide son kullanılan uygulamalar, altta yer alan üçlüde ise programlar, ayarlar ve yardım menüsü bulunuyor. Ana ekranın en üst satırında, ‘start’ yazısı ile aynı hizada, pil durumu, GPRS, WLAN, ses ayarları gibi bilgiler bulunuyor. ‘Bugün’ ekranının ilk satırında tarih, ikinci satırında operatör ismi,WLAN ve Bluetooth ile ilgili ayarlar ve bilgiler var. Telefonun sahibi, yapılacak işler, randevular, tuş takımını kitleme sırasıyla yer alıyor. Tuş takımını kitleme imgesinin altındaki kelebek işareti Pocket MSN’nin ayarlarına, yanındaki ev işareti MSN’in anasayfasına, yanındaki imge ise MSN’e bağlanmanızı ve sonuncu imge ise MSN hesabınızdaki postaları okumanızı sağlıyor. Bu kadar imge anlatınca biraz karışık gibi görünmesine rağmen cihazla kısa bir temasın ardından temelde kullanımının diğer Windows Mobile cihazlara göre daha başarılı olduğunu görüyorsunuz. Bu menü navigasyonunun diğer üreticiler için de bir baz olması gerektiğini düşünüyoruz. Devam edelim... Bir alt satırda ise kısayol tuşları yer alıyor. Numerik tuş takımına sahip olan GSmart i120’de bulunan ‘Windows’ işareti ile ‘start’ menüsünü açabilir, altında yer alan büyük siyah kare tasarımlı tuş sayesinde menülerde gezebilir, metal rengindeki kare tuşuyla da menünün içine girebilirsiniz. Tuş takımının özellikle cihaz sol eldeyken oldukça pratik bir kullanım sunduğunu söylemeliyim. Cihaz tek elle sorunsuz olarak kullanılabiliyor. Tuş takımı dizaynı gerçekten iyi düşünülmüş ve uzun denemeler sonucunda mevcut pratik haline getirilmiş.
G Smart i120 7DE_i%C3%A7%C3%A7
ÖZELLEŞTİRİLMİŞ UYGULAMALAR
Windows Mobile işletim sistemine sahip telefonlara baktığımızda ilk defa radyo ve ayrıca televizyon uygulmasının GSmart i120’de biraraya geldiğini söylersek onun ne kadar yetenekli olduğunun kısa bir özetini yapmış oluruz. Radyo uygulamasını açmak için ‘off’ düğmesinin solunda yer alan kısayol tuşunu tıklamanız yeterli. İsterseniz bu kısayol tuşuna başka uygulamalar da atayabilirsiniz. Radyo uygulamasında kulaklık tıpkı diğer telefonlarda olduğu gibi anten görevini görüyor. Kulaklıktaki düğme radyo kanalları arasında geçiş yapmayı sağlamıyor. Sadece son aranan numarayı tekrar aramak ve gelen çağrıyı cevaplama görevini görüyor. Kulaklık girişini koruyan plastik kısım kulaklığın yerine tam oturmasını az da olsa engelliyor. İstediğiniz takdirde televizyon antenini takıp hoparlörden de radyo dinlemek mümkün. Radyo ara yüzü oldukça başarılı. Otomatik arama sisteminin yanısıra şehirlere göre ayarlar yapılabiliyor. Radyo dinlerken ses kayıdı yapabiliyorsunuz. Böylece yeni çıkan şarkıları telefonunuzda tekrar tekrar çalabilirsiniz. Radyoda otomatik ayar yerine kendiniz frekans ayarı yapmak istediğinizde manuel tuşuna basılı tutmak yerine, tek tek basmak zorunluluğu kullanımı olumsuz etkiliyor. Ayrıca radyonun sesi kalabalık ortamlarda biraz düşük kalıyor. Anında e-posta alışverişi için kullanılan Windows Mobile Direct Push teknolojisi ise Blackberry’e benzer özellikler gösteriyor. Gerekli ayarlar yapıldıktan sonra posta kutunuza gelen e-posta’lar anında cep telefonunuza geliyor. Pocket MSN sayesinde ister WLAN kullanarak isterseniz GPRS ile MSN’e bağlanabilir, online arkadaşlarınızla konuşabilir, ekrandan da mesaj kutunuza gelen e-posta sayısını anında görüp okuyabilirsiniz. Hemen bir bilgi ekleyelim. GSmart i120 üzerinde demo olarak bir GPS yazılımı da bulunuyor.
G Smart i120 B6F_kamera-yan
KAMERA
Cihaz üzerinde 1600 x1200 piksel çözünürlüğe sahip flaş ışıklı bir kameraya yer verilmiş. Makro çekim ayarlarını kameranın arkasındaki düğmeyi sağa sola iterek yapabiliyorsunuz. Fotoğrafların kalitesi genelde başarılı. Arka arkaya 3 poz çekmek istediğinizde 1280 x 960, 6 poz olduğunda 800 x 600, 12 pozda 640 x 480, 18 poz olduğunda ise 320 x 240 piksel çözünürlükte fotoğraf çekebiliyorsunuz. Flaşın etkisi 0,5 metreden sonra azalıyor. 320 x 240 veya 160 x 120 piksel çözünürlükte saniyede 10 kare videoya çekebiliyor. 3gpp, mpeg-4 formatlarıyla 320 x 240 piksel, wmv formatında 160 x 120 piksel çözünürlükte video kaydı yapabiliyor. Çekilen resimleri ve videoları bluetooth ile göndermek için ‘send’ yerine ‘menü’ düğmesinde yer alan ‘beam’ imgesine basarak göndermeniz mümkün.
G Smart i120 C2F_buyukresim-parcali
GSmart i120 telefonun Windows işletim sistemi ilk başta biraz yabancı gelse de alışmak çok uzun sürmeyecektir. Çünkü bu arayüz bilgisayarlara uygulanan işletim sisteminin cep telefonlarına versiyonu dersek yanlış olmaz. GSmart i120’nin işlemci hızı da oldukça yüksek performans gösteriyor. Word, Excel, Powerpoint uygulamalarıyla ilgilenen, özellikle televizyon düşkünleri için tasarlanmış olan bu cihaz, ortalama boyutlarıyla da her cebe girebilecek kadar küçük. Gsmart i120 piyasada bulunan PDA’ler arasında en iyilerinden bir tanesi.
G Smart i120 37D_ekran-yann
MOBİL TV
Evlere önce siyah beyaz televizyonlar girdi, ardından renkli televizyonlar. Derken özel kanalların açılması televizyona olan ilgiyi artırdı. Ardından cep televizyonları üretildi. Bilgisayarların ve internet altyapsının gelişmesiyle birlikte televizyon kanalları yayın akışını internete koydu. Bu sayede olup biten olaylar hakkında anında bilgi sahibi olabiliyoruz. Zaman zaman yayındaki kesilmeler ve internete her yerde erişilememesi nedeniyle firmalar TV kartlarını üretti. Cep telefonu üreticileri ise uzun süre televizyonlara ilgisiz kaldı . İlk olarak 2004 yılında DVB-H teknolojisine dayalı olan Nokia 7710, Singapur'da düzenlenen yıllık ‘Nokia Connection Konferansı’nda MediaCorp Technologies, M1 ve Media Development Authority of Singapore işbirliği ile Asya Pasifik'de DVB-H şebeke sistemi üzerinden canlı mobil TV yayın yeniliğini tanıttı. Ülkemizde ilk olarak 2004 yılında 2.5’inci nesil telefonlara yüklenen programlar sayesinde telefonlardan televizyon izlemek mümkün oldu. Yalnız o zamanlarda data veri hızı düşük olduğu için izlenen kanallarda görüntüler çoğu zaman kare kare ilerliyordu. Bu da izlediğimiz filmden zevk almamızı engelliyordu. EDGE ile birlikte bu sorun ortadan kalkmış gibi görünse de esas gelişme 3G’nin ülkemize girmesiyle birlikte olacak. Fakat burada en önemli sorun kuşkusuz yüksek data ücretleri. GSmart i120’nin televizyon uygulaması bugüne kadar bu alanda üretilen telefonlardan oldukça farklı. Çünkü telefon dahili TV tuner ile birlikte geliyor. PAL/NTSC ve SECAM analog televizyon yayınlarını destekliyor. Telefonun kulaklığını anten olarak da kullanabiliyorsunuz. Esas antenini taktığınızda ise televizyonun görüntüsü daha net oluyor. Satış paketiyle gelen aksesuarlar ile de normal bir anteni telefona bağlayabiliyorsunuz. Televizyon izlerken ekranın yatay olarak konumlanması ve kamera tuşuna bastığınız vakit izlediğiniz kanalın yayınını kayıt edebilmeniz hoş bir ayrıntı. Ekranın sol üst köşesinde yanıp sönen kırmızı bir nokta ise kayıt yapıldığını gösteriyor. 160x120 piksel saniyede 15 kare kayıt yapabiliyor. Bu çözünürlük oldukça düşük olsa da bir ilk olduğunu unutmamak gerekir. Tekrar kamera tuşuna bastığınızda ise kayıt yapması duruyor. Pil seviyesi yüzde 30’a düştüğünde ise televizyon uygulaması sizi uyarı amacıyla kapanıyor. Eğer isterseniz TV’yi tekrar açabiliyorsunuz. Pil seviyesi yüzde 5’e indiğinde TV uygulaması tamamen kapanıyor, hatta radyo uygulaması bile açılmıyor. Televizyonun ara yüzü oldukça başarılı. Fakat kamera tuşunun hemen altında yer alan tuşun sadece ses açıp kapatmak için kulanılabiliyor olması üzücü. Kanallar arası geçiş için kullanılmış olsaydı bence daha iyi olurdu. TV uygulamasını açtıktan sonra kanalların otomatik olarak ayarlanması için uygulama içindeyken ekrana dokunup, sağdan üçüncü imge olan ayarlar menüsüne tıklayıp, ‘channel search’ü (kanal aramayı) seçmek gerekiyor. Ayrıca ayarlar menüsünden kontrast, renk ve açıklığını seçebiliyorsunuz. Soldan birinci imge, bir sonraki kanala, yanındaki imge ise bir önceki kanala geçiriyor. Soldan üçünü simge olan ‘ch’ ise mevcut kanalların listesini gösteriyor. Hemen sağında ise geri dönüş işareti olan imge bulunuyor. Bu imge bir önceki izlediğiniz kanala gidiyor. Onun yanında ise ‘numara ve kalem’ imgesi bulunuyor. Buradan kanal numarasını sırayla gitmek yerine direkt girebiliyorsunuz. En sağdaki imge ise ‘soru işareti’ imgesi. Buna tıkladığınızda hangi imgenin ne anlama geldiğini belirtiyor. Onun solunda yer alan imge ise sesin çıkışını kulaklıktan ya da hoparlörden seçmenizi sağlıyor. Ayarlar seçimin hemen solunda yer alan kalp işareti ise seçtiğiniz kanalları favorilere eklemeye yarıyor. Ekranın en üst köşesinde mavi renkteki içi çarpı işaretli olan kutucuğa tıkladığınızda ise televizyon uygulaması kapanıyor. Televizyon uygulamasında esas merak edilen soru kuşkusuz izleme süresi. Satış paketinde 920 ve 1300 mAH lityum iyon pille gelen GSmart i120’nin performansları tatminkardı. Düşük kapasiteli pil ile 1 saat 23 dakika, yüksek kapasiteli ile 2 saat 25 dakika kesintisiz televizyon izleyebildim. Telefon anteni kullanılan bu testlerde ses çıkışının hoparlörden ve ekran kalitesinin en parlak seviyede olduğunu ayrıca belirtelim. Televizyonu, kulaklığı anten olarak kullanarak izler, ekranın parlaklığını düşük tutar ve ses çıkışını da kulaklığa verirseniz sonuç çok daha yüksek olacaktır.
G Smart i120 C34_%C3%B6rnek

_________________
FORUMU YAŞATAN YORUMDUR.

PAYLAŞIMLARI LÜTFEN YORUMSUZ BIRAKMAYALIM!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
www.sanalforum.cinebb.com
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://sanalforum.cinebb.com
 
G Smart i120
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
SanaL ForuM :: ––––•(-• Telefon Dünyası •-)•–––– :: Telefon-
Buraya geçin: